Isnin, 28 Mac 2011

Otak Kanan - Teknik Jepun Shichida Methods

Artikel untuk parent and parent to be..

Beberapa minggu lepas boss aku ada cakap kat aku yg dia antaq anak die
2 thn pergi Sichida kelas...yakni kelas yg di uruskan oleh jepun melatih
anak-anak
befikir menggunakan otak sebelah kanan. Otak sebelah kanan ni lebih
efektif sebenarmya dari otak sebelah kiri tetapi kena practise sikitlah



penggunaannya. Kelas ni
mahal,kalau kelas tadika juanna yg aku nak masukkan tahun depan tu
cost
nye lebih tinggi dari cost kite satu semester kat ITM, tapi boss aku
ni
atas kesedaran
bahawa ramai sgt cine yang pergi kelas tu utk ajar anak2 depa dan
melayu

cuma setengah kerat aje...dia pun bersetuju ngan niat ikhlasnye untuk
ajar
aku dan
staff melayu yg lain.

Aku pun nak korang practisekan bende ni kat anak korang, sebab baru
seminggu aku buat kat anak aku...dah nampak keberkesanannya.



1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die sepenuh
hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak
soleh, dia budak
kuat, tak sakit, dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni
otak
kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas
hati...kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak korang tu dah tidur,
ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali
berada
dalam tidur2 ayam punya situation. Aku buat kat anak aku sebab die
bangun
pagi lambat pas tu siap melalak-lalak lagi, aku cakap hari-hari kat
dia,
dia budak baik, dia suka pergi sekolah, dia budak sihat, dia nak bangun

awal....sekarang 6.30 dah bukak mata termasuk sabtu n Ahad.

2. Start guna cards untuk ajar anak. Aku ajar ABC-Z guna card seminggu
je,sekarang dah kenal semua huruf dah siap boleh eja perkataan
pendek-pendek..buat card banyak-banyak dan tunjuk kat dia orang
cepat-cepat..macam..a..b..c..d..e, insya Allah cepat die dapat sebab
bila
kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat
otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk
tu...kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar...potonglah gambar kat
mana-mana dsb.

3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak
korang
main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami
dsb.
memang le kite
yang kene mengemas tapi takpe......... satu lagi cuba korang lukis
gambar,
contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh die orang sambung lukis
ikut apa yg
korang lukis tu kat sebelah lagi...ini pun dapat mengaktifkan
penggunaan
otak kanan....Korang tau kenapa cine, ngan jepun pandai-pandai....sebab
depa
makan guna chopstik...chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as
well
gerakkan otak kanan.

4. Jgn marah-marah atau tengking anak........sebab depa boleh simpan
semuanya dalam otak kiri.......kalau termarah depa, pi balik kat cara
no 1
tadi, and mintak
maaf kat die.....

5. Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita kat
die
orang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu memang lah
merapu
takpa.........kita pun bukan tak biasa merapu.......

6. Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak tissue
and
suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi option
macam....bagi tau
colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop six sence by concentrating

depa boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu........ni semua utk
aktifkan
otak sebelah
kanan. Tapi ingat.....semua game yg hangpa nak buat ngan dia tu cuma
boleh
buat setengah jam sehari..tak payah lama-lama.

Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and
relaks...tak
boleh buat time tengah nak masak ka, basuh kain ka tengok tv ka, tak
jadi....Buat kena
ikhlas, and merendah diri sikitlah bila dah terror ini semua satu cara
yng
Tuhan lagi Maha Mengetahui kalau Dia izin anak kite nak pandai
Alhamdulillah tapi kita
kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebab bila2 Dia boleh
tarik balik..betui dak......Aku pun tengah try lagi ni...

Lagi satu untuk berkongsi sesama pembaca....

Kaunselor UTM, Dr, Syed Mohd. Shafek pun ada cakap benda yang sama dan
dia
ada ckp ttg perkataan jangan kat anak-anak. kalau kita banyak sangat
guna
perkataan
jangan kat anak-anak.....itu lah yang anak akan buat.....so lepas nie
kena
ganti perkataan jangan tu kepada perkataan lain
plak...contohnya....Tolong
senyap Abang,,,berbanding Jangan bising bang..

Dlm Islam sendiripun menggalakkan kita ibubapa bercakap2/berdoa dgn
anak2
ketika mrk dlm proses nak tidur sbb pada ketika itulah di antara
waktu2
doa
dimakbulkan.


Tiada ulasan: