Isnin, 28 November 2011

Beberapa kisah lawak untuk di baca III

Nenek Dara

Di sebuah kampung yg bernama Kg.Taik Unta terdapatlah seorang nenek yg sangat kaya raya.

Hartanya melimpah ruah hingga ke ladang gandum kalu tuan puan nk tau ye..

Namun meskipun begitu nenek tersebut janda dan mempunyai ramai ank yg boleh dijadikan satu team bola sepak.

Disebabkan dia berasa kesunyian dan dahagakan kasih sayang dia telah memasang niat utk berkahwin lagi meskipun umurnya telah senja.

Isnin, 5 September 2011

Makan di bulan puasa 2011 baru-baru ni

Untuk Bulan Puasa

Breakfast - Berbuka (ringan)
Lunch - Berbuka (berat)
Snack - Waktu lepas Terawikh
Dinner - Lewat malam
Supper - Sahur

Ahad, 21 Ogos 2011

Beberapa kisah lawak untuk di baca II

Perjanjian SETAN

Mak Renah mati kutu,kepalanya rungsing dan resah memikirkan mimpi ngeri yang asyik menghantui tidurnya setiap malam jumaat.malam sabtu,mahupun malam
raya.Dalam mimpinya,Mak Renah didatangi seorang lelaki berpakaian serba putih berjambang tebal lagi lebat.Mak Renah memang kenal benar dengan lembaga lelaki
yang acap kali merenungnya tajam dan bermuka bengis itu.Bila memikirkan mimpi seram yang selalu menghantuinya itu Mak Renah berasa takut dan menggigil
seperti Amid bin Ramid jirannya yang menghidap demam denggi lagaknya.Kehadiran lelaki berpakaian serba putih dan berjambang itu begitu mencemaskan hati Mak
Renah.Kerungsingannya itu menarik perhatian Nora anak perempuannya yang sulung itu.Puas Nora bertanya namun Mak Renah sedaya upaya mengelak.

Rabu, 10 Ogos 2011

Kotak fius kereta rosak

Kotak fius









Isnin, 20 Jun 2011

Memasak ayam goreng kunyit

Ayam goreng kunyit









Ahad, 15 Mei 2011

Memasak Begedil

1. Kentang di rebus & di buang kulit









Sabtu, 14 Mei 2011

Nasi Ambang

Nasi Ambang









Rabu, 11 Mei 2011

Malaysian Largest Parenting Expo (6-7 May 2011)

Malaysian Largest Parenting Expo









Isnin, 2 Mei 2011

Modified your Marshal GPS

Adakah GPS anda bergantung kepada satu navigasi sistem pada perkakasan GPS anda? adakah navigasi sistem anda yang satu itu memberi anda segala maklumat yang di perlukan. Jika tidak, mari kita pelbagai system navigasi pada perkakasan GPS anda. Experimen ini telah di lakukan pada perkakasan GPS jenama Marshal Leutenant 5.0". Pada sesiapa yang ada GPS jenama ini, jangan bersedih lagi dan telah terbukti jenama ni boleh di'install' pelbagai program navigasi yang lain. Setakat ini telah berjaya install Papago X7,

Jumaat, 29 April 2011

Cara mengurangkan berat badan dengan berkesan!!

Kebanyakan kita menggunakan cara yang lambat untuk menurunkan berat badan. Kaedah yang sering di gunakan adalah dengan hanya Endurance (berjogging, berbasikal dan berenang) sahaja. Endurance sahaja boleh mengurangkan berat dan bagus untuk menguatkan jantung kita tetapi untuk mengurangkan berat dengan berkesan dan cepat hendaklah di gabungkan dengan kaedah-kaedah yang lain (nanti akan di ceritakan). Kaedah lain yang popular di gunakan adalah dengan tidak makan nasi atau kurang makan. Cara ini memang dapat mengurangkan berat secara mendadak tapi ianya tidak bertahan lama. Andai kata diet ini tidak teruskan maka berat badan yang turun tadi akan naik semua malah akan lebih teruk lagi. Pengambilan pil pengurus badan juga bukan la idea yang baik.

Khamis, 28 April 2011

Trend permakanan sekarang menyebabkan obesiti?

Fast food









Selasa, 26 April 2011

Baby fair summit 23-24/4/2011 (pureen)

Baby Fair Summit

Ahad, 24 April 2011

Bila Treler Menguasai Jalan

Treler lebar









Sabtu, 23 April 2011

Saham Bank Rakyat

No giliran ke 17

Selasa, 19 April 2011

Cermin Sisi Kereta Retak seribu

cermin yang retak

Isnin, 18 April 2011

Kemalangan kecil pagi tadi 18/4/2011

Pagi tadi ada satu kemalangan kecil berlaku antara kereta Myvi dan

Tupperware dan Felton

Tupperware dan Felton
Akhirnya botol air yang kanan (felton) entah siapa punya dan terbiar lama sudah ada kawan baru

Ahad, 17 April 2011

2011 FORMULA 1 UBS CHINESE GRAND PRIX RESULT

Pos
No
Driver
Team
Laps
Time/Retired
Pts
1
3
56
1:36:58.226
25
2
1
56
+5.1 secs
18
3
2
56
+7.5 secs
15
4
4
56
+10.0 secs
12
5
8
56
+13.4 secs
10
6
6
56
+15.8 secs
8
7
5
56
+30.6 secs
6
8
7
56
+31.0 secs
4
9
10
56
+57.4 secs
2
10
16
56
+63.2 secs
1

Sabtu, 16 April 2011

Lady Gaga Kritik Radio Malaysia Kerana Ubah Lirik Berunsur Gay!


Sebagai selebriti bertaraf dunia, Lady Gaga nampaknya tidak memahami tahap sensitiviti rakyat Malaysia berkenaan isu lirik yang provokatif, sensitif. Yang menjadi isu, kandungan lagu Born This Way mengandungi lirik berunsurkan provokatif  & sensitif terhadap pendengar Malaysia. Pendek kata, lagu tersebut mengalakkan fenomena “Saya gay, saya okay” yang pernah menjadi isu panas negara sekitar Januari lalu.

Rabu, 13 April 2011

Pameran Petronas F1 di KLCC.

Pameran Petronas F1 di KLCC.

Selasa, 12 April 2011

Kereta Untuk Perjalanan Jauh (Alignment + Balancing + Rotation)

Drive Shaft Kanan

Ahad, 10 April 2011

2011 FORMULA 1 PETRONAS MALAYSIA GRAND PRIX RESULT

Pos
No
Driver
Team
Laps
Time/Retired
Pts
1
1
56
Winner
25
2
4
56
+3.2 secs
18
3
9
56
+25.0 secs
15
4
2
56
+26.3 secs
12
5
6
56
+36.9 secs
10
6
5
56
+37.2 secs
8
7
3
56
+49.9 secs
6
8
16
56
+66.4 secs
4
9
7
56
+84.8 secs
2
10
15
56
+91.5 secs
1

Rabu, 6 April 2011

Justin Bieber Kuala Lumpur Concert Information


Selasa, 5 April 2011

Insiden Komedi Di Stesen Minyak Shell Jalan Tun Razak

Ni ada satu cerita di waktu pagi. Sememangnya masa tu memang nak isi minyak kat stesen minyak tersebut. Tapi sebelum tu singgah kedai select nak beli sedikit pengalas perut maklum la pagi2 pun nak kena makan sama cam kereta juga. Tengah-tengah nak pilih benda nak beli tiba-tiba ada satu mamat nampak tergesa-gesa (kelam kabut) terus bagi duit dengan no pam sekali dan terus berlalu. Nampak cam ok jer cerita ni tapi sebenarnya rumit. Cuba dengar dialog mereka antara Pembeli dan Kaunter Juruwang.

Ahad, 3 April 2011

Terminal Bersepadu Selatan-Bandar Tasik Selatan (TBS)

Kaunter Ticket
Terminal Bersepadu Selatan-Bandar Tasik Selatan atau TBS. Keadaannya memang hebat dan canggih. Kemudahan dan permandangan di dalam hampir-hampir seperti lapangan terbang. Di sediakan papan jadual (Airport departure board) untuk melihat jadual perjalanan bas.

Rabu, 30 Mac 2011

Taman Buaya Melaka

Buaya yg boleh hidup di laut
6 mac 2010 : Pernah dengar tak pasal Taman Buaya ni.. Taman ni dah lama... (1992 dulu kt sekolah ader buat lawatan tapi x join sebab budak2 yang kena bersunat masa tu). Masa bulan 3 2010 pegi la tempat nie. Masih ader rumah hantu dulu yg di ceritakan masa zaman budak2. Dulu diorang kata seram tapi sekarang masuk.

ATM machine drive thru

Contoh ATM Drive Thru
Hai, Biasa kita dengar Mcdonald, KFC dan macam2 lagi fast food drive thru tapi korang pernah dengar tak ATM drive thru. Ni nak citer kat korang semua, ader satu kt petronas Kota Damansara dekat2 dgn Segi Kolej. Bank yg menyediakan kemudahan ni adalah Maybank. Sini juga ader A & W drive thru juger.

Isnin, 28 Mac 2011

Otak Kanan - Teknik Jepun Shichida Methods

Artikel untuk parent and parent to be..

Beberapa minggu lepas boss aku ada cakap kat aku yg dia antaq anak die
2 thn pergi Sichida kelas...yakni kelas yg di uruskan oleh jepun melatih
anak-anak
befikir menggunakan otak sebelah kanan. Otak sebelah kanan ni lebih
efektif sebenarmya dari otak sebelah kiri tetapi kena practise sikitlah

Beberapa kisah lawak untuk di baca


Di bawah ni ada beberapa bahan bacaan lawak yang boleh buat anda seronok dan gembira

PUKUL BERAPA BUKA?

Pada suatu tengah malam telepon di rumah seorang pustakawan berdering.
"Pukul berapa perpustakaan akan di buka?" seorang pemuda di hujung talian bertanya.
"Jam 9 pagi encik, apa hal yang penting sangat encik menelifon saya tengah malam buta nie?" tanya pustakawan tadi.

Ahad, 27 Mac 2011

Serangan Jantung dan Minum Air Suam


Fakta ini sangat bagus. Bukan semata-mata berkenaan air suam, tetapi berkenaan Serangan Jantung... Masyarakat Cina dan Jepun minum the panas untuk ketika bersarapan, bukannya air sejuk, mungkin inilah masanya kita perlu mengubah tabiat minum semasa makan.

Monolog Seekor Lalat

Prolog.
Tiba-tiba seekor lalat terbang dan masuk ke dalam buih Nescafe tarik aku.
Menggelupur buat seketika sebelum terus senyap. Tak bergerak. Mungkin
sudah berakhirnya kehidupan seekor lalat.'Kakkk...masuk lalat lah, tolong buat yang lain ya...' kata aku

'Maaflah dik, kakak buat yang lain ya.' Kata kakak itu.
...dan aku meneruskan kehidupan seperti biasa.

Rabu, 23 Mac 2011

Khasiat Teh Hilang Karena Susu

Minum teh dapat mengurangi risiko serangan jantung dan stroke. Sayangnya, khasiat itu akan hilang bila ke dalam seduhan teh itu dicampurkan susu. Begitu kesimpulan peneliti dari Charity Hospital di University of Berlin, Mitte, Jerman, yang dipimpin oleh Dr. Verena Stangl, kardiolog dari rumah sakit itu.

Riset memperlihatkan, teh melancarkan aliran darah dan membuat lentur arteri. Namun, peneliti mendapati bahwa susu menghilangkan efek perlindungan teh terhadap gangguan kardiovaskular.

“Efek manfaat dari minum teh hitam akan sepenuhnya terhalangi oleh penambahan susu,” kata Stangl. “Bila Anda ingin memperoleh manfaat kesehatan yang dikandung teh, Anda harus meminumnya tanpa susu.

Pengaruh penambahan susu pada teh selama ini memang belum diteliti. Stangl dan tim mendapati bahwa protein pada susu yang disebut kasein memangkas jumlah salah satu kandungan pada teh yang disebut catechin. Padahal, catechin inilah yang mampu meningkatkan perlindungan terhadap gangguan jantung.

Stangl dan tim yakin temuan yang dilaporkan pada European Heart Journal Januari ini dapat menjelaskan mengapa di negara seperti Inggris yang masyarakatnya terbiasa menikmati teh dengan susu, tidak memperlihatkan adanya penurunan risiko serangan jantung dan stroke yang bisa diperoleh dari kebiasaan minum teh.

Dalam eksperimen, periset membandingkan efek kesehatan air putih biasa dan seduhan teh dengan dan tanpa susu pada 16 wanita sehat. Menggunakan ultrasound, peneliti mengukur fungsi arteri di pergelangan tangan dua jam sebelum dan sesudah minum teh. Teh hitam secara signifikan memperbaiki aliran darah dibanding air minum susu, kemampuan teh itu jadi tumpul.

“Kami mendapati bahwa minum teh secara signifikan meningkatkan kemampuan arteri untuk rileks dan berkembang guna mengakomodasi meningkatnya aliran darah. Namun, penambahan susu menghalangi efek biologis seperti itu,” kata Dr Mario Lorenz, ahli biologi molekuler, salah satu anggota tim peneliti itu.

Selasa, 15 Mac 2011

Hafiz AF7 - Awan Nano MV


Lirik Lagu Awan Nano - Hafiz AF7

Lihat ke arah sana
Serakan warna dan berarakan
Awan
Pabila terik panas
Segera hadirnya memayungi diri

Pabila kau dahaga
Sesegera turun hujan melimpahkan kasihnya
Pabila kau katakan
Akulah awan itu yang kau mahu

Begitulah awan nano
Setia melindungi diri
Tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu

Selasa, 8 Mac 2011

Cameron Highland 030311 - 060311

Ladang Teh

Tanah rata sememangnya pekan yg lengkap dari segi infrastruktur asas cth sekolah, hospital. klinik, taman dan masjid. Di sini juga ader MARDI (pusat penyelidikan pertanian). Di MARDI ader tempat sukat suhu yang mmg rasmi. dapat gak tgk suhu masa itu..
Travel selama 4 hari 3 malam. Pergi melalui Tapah dan balik melalui Simpang Pulai. Kami sewa di pekan Tanah Rata dan tempat kami tinggal berketinggian 1420 meter dari aras laut (rasanyer boleh di katakan satu-satunyer apartment di bina atas tapak paling tinggi di Tanah Rata).


ptg = 18 darjah Celsius,
tgh hari = 20 darjah Celsius.

Mungkin suhu ni boleh turun lagi sejuk jika hujan dan juga waktu pagi.

Antara ketinggian yg dapat di rekodkan ( di selaraskan dgn ketinggian di langkawi menggunakan jam protrek)
1420 meter - apartment kami duduk
1345 meter - ladang Teh boh dari arah tapah
1515 meter - ladang strawbery big red di brinchang
1565 meter - Kea farm brinchang (paling tinggi di catatkan)
1420 meter - pandangan dari apartment

p/s Alangkah menariknya kalau Kuala Lumpur bersuhu begini. Banyak aktiviti luar waktu tgh hari boleh di buat.

Taman Mimaland

Taman Mimaland yg terbiar selama 12 tahun(last 1995). Pada Mac 2007 telah di jejaki semula

Video/Gambar yg di rakam pada
-03 / 3 / 07 (Sekitar 4 pagi)
-10 / 3 / 07 (Sekitar 2 pagi)

Yamaha LC 135

Moto ni adalah jenama Yamaha LC 135 kepunyaan member pastu dier minta tolong letak kat youtube. jadi uploadla kt youtube.

Lampu2 nie dan alat2 utk hias moto nie boleh didapati di Jalan Pasar KL. Jalan Pasar KL mmg terkenal dengan menjual alat2 elektrik dan elektronik yg murah selain bermacam-macam kreativiti dari alat2 elekrik dan elekronik kt sini. Marila datang ke sini. Datang pakai moto senang kerana kt sini susah nak parking kereta.